Kijk verder dan de hoed

Ken je het boek “De Kleine Prins” van Antoine de Saint-Exupery? Een van de meest vertaalde en gelezen boeken uit de Franse literatuur . Het boek lijkt op het eerste gezicht een kinderboek, maar bevat vele wijze lessen en gedachtes. Onlangs verscheen zijn filmversie in bioscopen. Ik ben nieuwsgierig teruggekeerd naar dit boek dat ik van mij jeugd zo goed ken. Vraag je jezelf af waarom? En wat heeft dit boek te maken met de tekeningen van het kind? Nou…volgens mij meer dan je denkt:)

Fragment van het boek: ” De Kleine Prins”, Antoine de Saint-Exupery:

“Toen ik een jaar of zes was, zag ik op een keer een prachtige plaat in een boek…Het stelde een boa constrictor voor, die een wild dier aan het verslinden was…( een olifant om precies te zijn )…ik slaagde erin zelf met een kleurpotlood mijn eerste tekening te maken. Tekening nummer 1. Die was zo:

Ik liet mijn meesterwerk aan de grote mensen zien en vroeg hun of ze bang voor waren. Zijn antwoorden: ” wie zou er nu bang zijn voor een hoed?”. Mijn tekening stelde geen hoed voor, maar een boa constrictor die bezig is een olifant te verteren. Toen heb ik het binnenste van de boa getekend, zodat de grote mensen het zouden begrijpen. Die moeten altijd bij alles uitleg hebben. Mijn tekening nummer 2 was zo:

Toen hebben de grote mensen me aangeraden, mij niet meer met tekeningen (…) te bemoeien…zo kwam het, dat ik op zesjarige leeftijd een schitterende schildersloopbaan liet varen…”

Een kleine 6-jarige kunstenaar toonde zijn eerste tekening aan grote mensen, maar zij begrepen het niet. Hij maakte een tweede tekening, waarin de olifant zichtbaar was, in de buik van een boa. En toch werd hij nog steeds niet begrepen. Een grote teleurstelling voor hem. Hij schreef: ” Grote mensen begrijpen nooit iets uit zichzelf en voor kinderen is het vervelend hen altijd weer alles uit te moeten leggen.” Waarom? Omdat kinderen niet altijd willen, niet altijd kunnen, mogen of durven vertellen wat ze bedoelen. Volwassen zijn, heeft veel voordelen maar ook nadelen. Een van de negatieve aspecten van het volwassen zijn, is verlies van verbeeldingskracht. Gelukkig komt dit verlies niet bij alle volwassenen voor en kan het worden “genezen!” We kijken vaak, maar we zien niets of begrijpen niet waar we naar kijken. Hoe zou de wereld eruit kunnen zien als wij, grote mensen, kindertekeningen zouden begrijpen? Maar hoe doe je dat? Hoe te kijken om niet alleen een hoed te zien? Wil je het graag leren en meer weten te komen over kindertekeningen lezen en begrijpen? Ik help je graag:) Je kan me vragen voor een workshop of een lezing, je inschrijven voor een workshop die al in agenda staat, of mij jouw tekening opsturen voor de analyse. Of gewoon, een mailtje sturen:) Warme groet, Kasia

https://www.kasiavanderwiel.nl/kontakt/